Tunnistatko sinä somehuijarin?

 

Onneksi tämä aihe on otettu jo monessa muussakin blogissa esiin, mutta itsekin haluan antaa aiheeseen oman näkemykseni. Nimittäin seuraajien ostaminen, joka erityisesti näkyy Instagramissa, mutta myös Facebookissa ja Youtubessa on samaa ilmiöitä. Itselleni tietysti Instagram on näistä someympäristöistä se merkittävin, se jossa itsekin haluan vaikuttaa enemmän. En kuitenkaan keinolla millä tahansa.


 

Olen viime aikoina tutkiskellut erityisesti useita Instagram-tilejä, jotta voisin kehittää omaa Instagram-tiliäni ja sitä kautta saada lisää seuraajia. Seuraajien kautta tietysti pystyisin tuottamaan eri tavalla sisältöä blogiini. Seuraaja kuin seuraaja ei kuitenkaan riitä, sillä haluan seuraajieni olevan kiinnostuneita tuottamastani sisällöstä. Silloin kaikki hyötyvät; lukijat saavat mielenkiintoista sisältöä, yhteistyökumppanit tavoittavat heistä kiinnostunutta yleisöä ja itse saan sekä taloudellisen hyödyn lisäksi myös onnistumisen tunteita ja vaikuttamisen mahdollisuuden.

 

Ihmettelen kovasti myös sitä, miten monet vaikuttajamarkkinoinnin kanssa aktiivisesti työskentelevät tahot menevät tähän huijaukseen.

 
somehuijarit_annukka_vuorela_happyannukka_3
 

Lähes päivittäin saan mahdollisuuden saada Instagramiin tuhansia uusia ”aitoja” seuraajia, ja ainoastaan 40 dollarilla. Enkä sano, etteikö joskus houkuttaisi, varsinkin kun tuskailen sen kanssa, että joku joka on päättänyt ”investoida” sen 40 dollaria seuraajiin, vie yhteistyömahdollisuudet silmien edestä tuhansilla seuraajilla, joista oikeasti ehkä muutama prosentti, jos sitäkään, on oikeasti yhteistyökumppanille potentiaalista yleisöä.

 

Olen iloinen niiden henkilöiden menestyksestä, jotka ovat omalla ahkeralla työllään sen ansainneet. He ansaitsevat todellakin menestyksensä ja samalla inspiroivat tekemään ahkerasti töitä unelmien saavuttamiseksi. Mutta sitten on ne, jotka ovat saavuttaneet ”menestyksensä” huijaamalla. Kateellisuus ei ehkä ole ihan oikea sana kuvaamaan, sillä en ole kateellinen siitä, että joku kokee tarpeelliseksi huijata, mutta ärsyttäähän se ihan älyttömästi, että nämä huijarit onnistuvat huijaamaan.

 

Mistä tunnistaa somehuijarin?

 

Ihmettelen kovasti myös sitä, miten monet vaikuttajamarkkinoinnin kanssa aktiivisesti työskentelevät tahot menevät tähän huijaukseen. Eivätkö he katso mitä tuon seuraajaluvun takana oikeasti on? Vaikka seuraajia olisi tuhansia, eivät nämä seuraajat ole ollenkaan potentiaalista yleisöä. Tuhansia seuraajia tietysti on vaikea ruveta käymään yksitellen läpi, mutta on monia helppoja keinoja hieman tarkastella yleisön autenttisuutta.

 
somehuijarit_annukka_vuorela_happyannukka_7
somehuijarit_annukka_vuorela_happyannukka_6
 

Jos seuraajia on tuhansia, mutta kuvista tykkää vain kymmeniä ihmisiä, voi seuraajien päätellä tulleen pitkälti rahalla. Toisaalta tykkäyksetkään itsessään ei kerro yleisön autenttisuudesta, sillä niitäkin voi ostaa. Sen jälkeen tulee kommentointi. Jos kuvista tykkää useita satoja ihmisiä, jopa tuhansia, mutta kuvissa ei ole kommentteja, herää vahva epäilys siitä, että tykkäyksetkin on ostettu. Jotta tilanne ei menisi liian helpoksi, voi kommenttejakin ostaa. Silloin huomion kiinnittäminen kommenttien laatuun nousee tärkeäksi. Ostetut kommentit tunnistaa usein niiden yleispätevyydestä. Saman kommentin voisi laittaa vaikka jokaiseen Instagramin kuvaan.

 

Hyvälle häviäminen ei haittaa, mutta huijarille häviäminen ketuttaa.

 

Instagramissa toimivan vaikuttajan seuraajien autenttisuuden arviointia varten on kehitetty erilaisia sovelluksia. Nämä sovellukset laskevat keskimääräisesti sitoutuneisuutta, näkyvyyttä ja mikä tärkeintä seuraajien maantieteellistä sijaintia, sukupuolta ja ikää. Yksi tällainen sivusto on Hypeauditor. Sinne kuka tahansa pystyy syöttämään vaikuttajan nimimerkin ja ohjelma laskee vaikuttajan ”arvon”. Laitoin tuonne muutamia ”vaikuttajia”, joiden epäilin hankkineensa seuraajat rahalla, ja ohjelman tulokset vahvistivat epäilystäni. Jos muotibloggaajan seuraajakunnasta 70 prosenttia on aasialaisia miehiä, pitäisi hälytyskellojen alkaa soida. Ja vaikka nämä aasialaiset miehet olisivatkin aitoja seuraajia, niin vastaavatko he naistenvaatteita markkinoivan yrityksen kohderyhmää.

 
somehuijarit_annukka_vuorela_happyannukka_5
somehuijarit_annukka_vuorela_happyannukka_4
 

Somehuijari käyttää rahaa, ei aikaa

 

Mitä olen sitten huomannut näitä Instagram-tilejä seuratessani? No ainakin sen, että oikotietä onneen ei ole. Seuraajien kasvattaminen vaatii aikaa ja panostusta, ja lähes poikkeuksetta ne tilit, joiden seuraaja määrät kasvavat tuhansittain lyhyessä ajassa, ovat päättäneet sijoittaa sen 40 dollaria. Näillä tileillä seuraajat saattavat vaihdella päivittäin usealla tuhannella. Edellisenä päivänä on vaikka 20 000 seuraajaa, seuraavana päivänä 15 000 ja muutaman päivän päästä taas 20 000. Seuraajia tietysti tulee ja menee, mutta tuhansien seuraajien heittely muutamien päivien välillä on hyvin outoa, jos he ovat jo alun perin aloittaneet seuraamaan kiinnostuksesta sisältöön. Kun seuraajat ja tykkäykset ostaa, on ostokierre loputon, ellei ole valmis jäämään kiinni huijaamisesta.

 

Miten estää somehuijarien toiminta?

 

Näiden huijareiden määrä tuntuu kasvavan koko ajan, eikä omaa energiaa kannata käyttää jokaisen käräyttämiseen yksi kerrallaan. Koenkin, että näitä huijareita vastaan kannattaakin taistella jakamalla tietoutta, miten seuraajien autenttisuutta voi mahdollisimman helposti arvioida. Eikä se seuraajaluku välttämättä merkitse mitään, ehkä kertoo vain vaikuttajan moraalin heikkoudesta. Valitettavasti vielä isojenkin yritysten vaikuttajamarkkinoinnista vastaavat henkilöt katsovat liikaa sitä oikean yläkulman lukua Instagramissa ilman, että selvittävät mitä sen luvun takaa oikeasti paljastuu. Välillä se turhauttaa omaa tekemistä. Hyvälle häviäminen ei haittaa, mutta huijarille häviäminen ketuttaa, näin nätisti sanottuna.

 
somehuijarit_annukka_vuorela_happyannukka_2
 

Oletteko huomanneet sosiaalisessa mediassa näitä huijareita?
Millaisia tunteita se herättää teissä?

18 Comments

 • Reply
  Mira / Blinger Shimmer -blogi
  marraskuu 13, 2018 at 9:49 am

  Musta tämä on aivan käsittämätön ilmiö. Itsellenikin noita tarjouksia säännöllisesti satelee ja aina ne silmiä pyöräytellen olen poistanut, itseäni ei ole itseasiassa edes houkuttanut koko homma, joten sitä oudompi on ajatella kuinka yleistä se seuraajien ostaminen onkaan.. Noita feikkiseuraajiahan tulee muutoinkin vaikkei edes haluaisi.. o.O

  • Reply
   Annukka Vuorela || @happyannukka
   marraskuu 18, 2018 at 10:53 am

   Niinpä, niitä feikkiseuraajia tulee, onneks niistä suurinosa lähteekin melko nopeasti. En tiedä ymmärtääkö moni edes loppujen lopuksi mitä se feikkiseuraajien ostaminen esimerkiksi yhteistyökumppanin näkökulmasta vaikuttaa. Esimerkiksi tiedän yhden yhteistyön, joka 99% varmuudella oli saatu ostetuilla seuraajilla. Se vaikuttaa myös niin, että itse en halua toimia sellaisen yrityksen kanssa, joka ei vaivaudu edes yhtään tarkistamaan väitettyjä lukuja.

 • Reply
  Elisa Laine
  marraskuu 13, 2018 at 10:03 am

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Itse olen tuore bloggaaja ja itselläni ei ollut juurikaan tietoa tällaistesta. Itse olen ihaillut tilejä, juurikin instagramissa ja heidän suuria seuraajamääriään. Tuntuu kyllä inhottavalta, että tällaisessakin asiassa rahalla saa. Yritän pitää nyt mielessä oman tilin ja sinne mielenkiintoisen sisällön tuottamisen ja lopettaa vertailun!

  • Reply
   Annukka Vuorela || @happyannukka
   marraskuu 18, 2018 at 10:56 am

   Juuri tuo ärsytttää myös seuraajien ostamisessa. Ne, jotka tekevät hommaa rehellisellä meiningillä, menettävät uskonsa, kun seuraajamäärät ei tunnu kasvavan ollenkaan, tai todella hitaasti, johonki toiseen verrattuna. Sen verran Instagramissakin on tullut kilpailua, että jos parissa kuukaudessa on tullut tuhansia uusia seuraajia, ilman että susta olis tullu yhtäkkiä joku superjulkkis, on seuraajat ostettuja.

 • Reply
  Marjo
  marraskuu 13, 2018 at 11:20 am

  Itse ehdin niin vähän tutkailla muiden IG-tilejä joten en ole huomannut.
  Erilaisilla keskustelupalstoilla on ollut aika jänniä esimerkkejä ”huijareista”,
  jolla on ensin ollut pari sataa seuraajaa ja sitten hokkuspokkus 20 000!
  Seuraajien ostaminen rahalla tuntuu minusta ihan hassulta ja
  ihmettelen suunnattomasti ihmisiä, jotka seuraajia ostavat?
  Tietysti tulee mieleen mitä muuta tällä ”vilpillä” haetaan kuin
  yhteistöitä epärehellisin keinoin.

  Oli kiva nähdä tänään aamulla 🙂

  • Reply
   Annukka Vuorela || @happyannukka
   marraskuu 18, 2018 at 11:01 am

   Varmasti taustalla on myös jonkinlainen itseluottamuskysymys, tai ainakin kaikki mulle ja heti -asenne. Mutta moni varmasti turhautuu siihen, että IG kasvattaminen on todella hidasta nykyään. Vielä 5 vuotta sitten tilanne olisi ollut ihan toinen. Ahneus on yksi vahvimmista moraalia uhkaavista tekijöistä, ja uskon, että enemmän näiden IG-huijareiden taustalla on se ahneus, kun itsetunto ongelmat, varsinkin jos ajatellaan yhteistöiden kannalta. Sitten jos ei halua taloudellista hyötyä seuraajamäärästä, taustalla voi olla enemmän itsetunto/luottamuskysymykset.

   Oli kiva nähdä pitkästä aikaa, toivottavasti törmäillään taas pian!

 • Reply
  sari/ matkalla lähelle tai kauas
  marraskuu 14, 2018 at 10:45 am

  Hyvä juttu! Huijareihin erityisesti instassa törmää tämän tästä. Toinen ärsyttävä piirre on ne, jotka tulevat seuraamaan sinua ja sinä alata seuraamaan takaisin ja sitten eräänä päivänä vastapuoli ei seuraakaan enää.
  Kyllä olen sitä mieltä, että parasta on kasvattaa, jos niin haluaa, seuraajia rehellisin keinoin.

  • Reply
   Annukka Vuorela || @happyannukka
   marraskuu 18, 2018 at 11:06 am

   Noita follow-unfollow seuraajia tulee koko ajan, aina kun julkaisen uuden kuvan tulee 5-10 uutta seuraajaa, joita ei enää viikon päästä ole. Jotenkin on vähän noloa, että myös suomalaiset suhteellisen tunnetut bloggaajat tekevät tätä. Toki itsekin saatan lopettaa seuraamasta jotain, jos sisältö ei enää iske. Vastavuoroisuuden periaatteellakin olen joitakin lähtenyt seuraamaan, mutta heti kun huomaan, että he ovat näitä follow-unfollow-tyyppejä, poistuu tili myös minun seurattavien listalta. Ja seuraavan kerran kun he taas alkavat seurata, vastavuoroisuutta ei ole.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  marraskuu 14, 2018 at 11:09 am

  Isommatkaan seuraajamäärät eivät tietysti välttämättä ole ostettuja – Instagramin alkuaikoina tilin kasvattaminen tapahtui helposti lähes hujauksessa, joten meilläkin on yli 10K seuraajaa, mutta nyttemmin määrät eivät kasva oikein millään. Eipä silti, että kovin paljoa siihen panostaisinkaan, kunhan laitan muutaman kuvan ja stoorin sinnekin ajoittain, mutta esimerkiksi kommentointeihin osallistuminen jää vaan ajanpuutteen takia vähäiseksi ja toki se sitten näkyy myös omien kuvien engagementinä. Facebookin puolella sen sijaan yritän vastata nopeasti kommentteihin, samoin blogin puolella, eli pidän niitä tärkeämpinä kanavina.

  • Reply
   Annukka Vuorela || @happyannukka
   marraskuu 18, 2018 at 11:10 am

   Totta, ei kaikki todellakaan ole ostettuja, ja onneksi enemmän on vielä heitä, jotka tekevät hommaa rehellisesti. Kuitenkin tämä ostamisilmiö on kasvava. Nykyään kun IG:n seuraajamäärän kasvattaminen on vaikeaa, jos seuraajat muutamassa viikossa kasvaa parista sadasta useampaan tuhanteen, harvemmin siellä taustalla on rehellinen toiminta, ellei juuri ole sattunut tulemaan julkkikseksi.

 • Reply
  Mari_Shopaholic
  marraskuu 14, 2018 at 6:26 pm

  Tää on kyllä tosi jännä ilmiö, en käsitä. Näihin törmää todella usein ja aihe tuntuu juuri nyt olevan pinnalla. Hyvä kun tästä puhutaan! Eihän se seuraajamäärä voi tuntua miltään kun se on ostettu, eikä oman työn tulos? 😀

  • Reply
   Annukka Vuorela || @happyannukka
   marraskuu 18, 2018 at 11:13 am

   Moni varmasti näistä ostajista tekee sitä ahneuttaan, ei kunnianhimon vuoksi. Surullista nähdä miten ahneus voittaa moraalin loppujen lopuksi pienten summien vuoksi. Vaikka saisinkin muutaman tuhannen euron arvoisen yhteistyön, oma itsekunniotukseni on arvokkaampi.

 • Reply
  Ne Tammelat
  marraskuu 17, 2018 at 11:28 am

  Oma tili on onneksi säilynyt aika hyvin mainostukselta ja noita ”get more followers” -mainoksia tulee aika vähän. Pitääkin siivota tiliä taas, sillä moni, jota on lähtenyt seuraamaan takaisin, on lakannut seuraamasta. Jos vaikka löytäisi sen potentiaalisimman yleisön. Valokuvaajatuttavani Nani on kirjoittanut tästä tosi hyvän artikkelin blogiinsa: https://naniannette.fi/2018/instagram-seuraajan-poistaminen/

  • Reply
   Annukka Vuorela || @happyannukka
   marraskuu 18, 2018 at 11:19 am

   Just kirjoitinkin tuonne ylemmäksi näistä follow-unfollow-tyypeistä, joita on valitettavasti myös meissä suomalaisissa bloggaajissa. Ulkomaisia näitä follow-unfollow-tyyppejä tulee säännöllisesti tietyn verran ja poistuu saman verran, joten niihin en jaksa sen enempää kiinnittää huomiota. Ne on kuitenkin vähän eri asia kuin ostetut seuraajat, sillä siellä on kuitenkin aina yksilö taustalla päättämässä, että lähteekö seuraamaan vai ei. Vaikka tuo onkin vähän kyseenalaista toimintaa, en sitä vielä ihan samalla tavalla sanoisi huijaamiseksi kuin ”seuraajien” suoraa ostamista. En tiedä ymmärtävätkö nämä yhteistöiden toivossa seuraajia ostavat ja yhteistöitä saavat oikeasti sen mahdollisia seurauksia. Isoimmissa yhteistöissä kyse voi olla jo rikosoikeudellisesti petoksesta.

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  marraskuu 17, 2018 at 8:21 pm

  Tämä on todella rasittava ilmiö ja vaikeuttaa mm omaa työtäni. Jotenkin sitä muuttuu skeptiseksi ja lähtökohtaisesti alkaa epäillä kaikkia, joilla on paljon seuraajia, ja joita ei tunne. Nuo sivustot on kyllä käteviä, kun näkee ainakin suuntaviivaa.

  Blogin kannalta olisi jotenkin outoa ajatella, että luvuissa olisi mukana kasa ”ihmisiä”, jotka eivät edes ehkä olisi ihmisiä 😀

  • Reply
   Annukka Vuorela || @happyannukka
   marraskuu 18, 2018 at 11:22 am

   Mahtavaa kuulla, että joku kuitenkin haluaa selvittää lukujen taustoja. Paljon on valitettavasti niitä, jotka eivät osaa tai viitsi perehtyä sen enempää lukujen taustoihin. Nuo sivustot eivät ihan keskenään ole vertailukelpoisia, mutta itse olen tutkinut nyt buzzweb.pro:n kautta muutamia tilejä, niin sitä kautta saa tosi hyvin käsityksen seuraajien sukupuolesta, iästä ja maasta, sekä sitoutuneisuus prosentit. Onhan se vähän outoa, että jos on vaikka 5000 seuraajaa, mutta kuvista tykkää ehkä max. 50.

 • Reply
  Ida
  marraskuu 17, 2018 at 11:57 pm

  Joo todellakin!! Nii läppä ja nolo tapa toimia. ??
  Sit selitellään et eii mä oon vaan osallistunu follow train -ketjuihin ahkerasti. HAHA sanon minä.

  • Reply
   Annukka Vuorela || @happyannukka
   marraskuu 18, 2018 at 11:24 am

   No aika ahkerasti saa osallistua follow train-ketjuihin, jos tuhansia uusia seuraajia siten saa. 😀 Nolo tapa toimia, ja niillä, jotka sen tajuavat menee kyllä arvostus näitä henkilöitä kohtaan kokonaan.

Leave a Reply