Ravintola Andrea – ruokaennakkoluulojen lounas

 

Joskus arjen parhautta on nauttia lounas pitkän kaavan mukaan. Sen sijaan, että olisin valinnut ruokakaupan salaattibuffetista sen samanlaisen salaatin, hemmottelinkin itseäni kolmen ruokalajin lounaalla Ravintola Andreassa.

Monesti saatan päivän aikana tavata helposti parikymmentäkin uutta ihmistä, ja vaikka kuinka rakastankin uusien ihmisten tapaamista, joskus kaipaan hetken hengähdystaukoa. Kiireisten päivien aikana lounas on usein se ainut hengähdyshetki. Sanotaan, että ruoka maistuu parhaimmalta seurassa, mutta välillä on luksusta vain keskittyä ruokaan, sen makuihin, koostumukseen ja tuoksuihin.

 

Ennakkoluulojen alkuruoka

 

Alkuruoka koostui kolmesta erilaisesta mezestä, jotka tarjoiltaisiin jaettavana annoksena, mikäli pöydässä olisi useampi ruokailija. Koska olin kuitenkin yksin, sain jakaa kahden hengen annoksen itseni kanssa. Olen ruuan suhteen melko avoin, mutta muutama raaka-aine on olemassa, jotka eivät todellakaan ole suosikkejani. Toinen niistä on kukkakaali ja toinen maksa, tai yleensäkin mikä tahaansa sisäelin.

 

Pelkkä ajatus siitä ällötti, mutta päätin antaa sille mahdollisuuden.

 

Päivän mezeinä olikin tietysti oliiviöljyssä kypsennettyä kukkakaalia ja kananmaksamoussee. Niiden lisäksi tarjolla oli toki perunasalaattia ja mätiä, jotka olivat herkkua. Kukkakaali oli hyvää kukkakaaliksi, mutta en tiedä miten se pitäisi valmistaa, että voisin sanoa saavani kukkakaalista makuelämyksen. Kaikistan suurin ennakkoluulo minulla oli kuitenkin kananmaksamoussee kohtaan. Pelkkä ajatus siitä ällötti, mutta päätin antaa sille mahdollisuuden. Keittiömestarina ravintolassa toimii entinen työkaverini, jonka ruuanvalmistus taidot olin jo päässyt toteamaan erinomaisiksi, joten maku olisi varmasti niin hyvä kuin maksasta voisi saada. Ja se maku oli oikeasti hyvää. Nautin oikeasti moussen mausta niinä hetkinä, kun pystyin unohtamaan mitä se oikeasti oli.

 
Ravintola Andrea - Hotelli St. George3
Ravintola Andrea - Hotelli St. George4
 

Jos mitään muuta ei olisi tarjolla, ei se automaattisesti olisi pahanmakuista

 

Mitä tästä siis opin. Ennakkoluulojeni vuoksi menetän makuelämyksiä. Tämä oli varmasti askel eteenpäin sisäelin-ällötykseni kanssa, vaikka tuskin heti ensimmäiseksi listalta vielä valitsen maksaruokia. Toisaalta tiedän, että jos mitään muuta ei olisi tarjolla, ei automaattisesti maksaruoka olisi pahanmakuista, vaikka vieläkin ajatus maksasta ällöttää.

 

Pääruuaksi possua

 

Paitsi, että uuniperunan otan aina kinkulla, koska sehän ei ole possua, eipä!

 

Pääruoan sai valita liha tai kasvisannoksen väliltä. Päädyin valitsemaan possua, vaikka sitäkään en yleensä syö. Possun suhteen minulla ei ole sinänsä mitään ennakkoluuloja tai vastaavia, mutta jotenkin sitä aina tulee valittua jotain muuta paitsi possua. Paitsi, että uuniperunan otan aina kinkulla, koska sehän ei ole possua, eipä! Ehkä possun tiedostamattoman välttämisen taustalta kuitenkin löytyy ajatus, että possu on lihottavaa ja epäterveellistä lihaa. Onhan se totta, että possussa on enemmän rasvaa, mutta ei se rasvan määrä ihota, vaan kyllä se ylimääräinen rasva tulee jostain ihan muualta.

 

Possu oli mureaa ja maukasta, eikä annoksen mukana tulleet kevätparsakaalitkaan maistuneet samalta kuin pakkasesta kaivetut ja vetisiksi sulaneet parsakaalit. Kesäisin parasta onkin nauttia tuoreista kasviksista, talvella sitten voi joutua turvautumaan pakkasen kätköihin.

 
Ravintola Andrea - Hotelli St. George5
Ravintola Andrea - Hotelli St. George
 

Makeaa mahan täydeltä

 

Lounas olikin hyvä päättää pieneen makeaan, joka ei kyllä ollut kovin pieni, mutta sitäkin makeampi. Vaikka vatsa oli jo täynnä, kummasti jälkkärimahasta vielä löytyi tilaa. Köyhät ritarit on totuttu syömään mansikkahillon ja kermavaahdon kanssa, mutta siinäkin vaihtelu virkistää. Itseasiassa köyhien ritarien kanssa tarjottu hapankermasorbee oli parempi elämys kuin kermavaahto. Sorbeen happamuus pilkkoi makeutta, eikä jälkiruuasta jäänyt sellainen makean ähky, joka monesti todella makeista jälkiruuista jää varsinkin, jos vatsa on jo ihan täynnä.

 
Ravintola Andrea - Hotelli St. George6
 

Näin opiskelijan budjetille pitkän kaavan mukaiset lounaat ovat mielyttävämpi vaihtoehto kuin illalliset. Kolmen ruokalajin lounas viinilasillisen kera kustansi suunnilleen saman verran kuin mitä olisi kustantanut illallisella pääruoka ja lasillinen viiniä.

 

Ravintola Andrea löytyy alkukesästä avatun hotelli St. Georgen yhteydestä Vanhan Kirkkopuiston, tuttavallisemmin Ruttopuiston laidalta.
 

Yrjönkatu 13, Helsinki

 
Ravintola Andrea - Hotelli St. George7
 

Onko teillä ennakkoluuloja jotain ruoka-aineita kohtaan?

 

8 Comments

 • Reply
  Satu-Johanna Bom
  6 heinäkuun, 2018 at 11:13 pm

  On tosiaan ennakkoluuloja ?.
  Tämä oli hyvä oivallus vaihtaa illallinen päivälliseen! Herkulliselta näytti kaikki ❤️

  • Reply
   Annukka || Ikkunalla
   14 heinäkuun, 2018 at 12:07 pm

   😀 Onneksi muillakin on ennakkoluuloja. Koen, että kyseisen alan ammattilaisena minun pitäisi olla avoin kaikelle, mutta… 😀

 • Reply
  Ansku / Say It Anyway
  7 heinäkuun, 2018 at 8:48 am

  En juurikaan syö punaista lihaa (en ole koskaan pitänyt siitä), joten myös sisäelimiä kohtaan minulla on suuria ennakkoluuloja 😉
  Täytyy käydä kokeilemassa Ravintola Andreaa! Vaikuttaa hyvältä ja tyylikkäältä paikalta.

  • Reply
   Annukka || Ikkunalla
   14 heinäkuun, 2018 at 12:04 pm

   Andrea oli todellakin tyylikäs paikka. Tyylikkyydestä huolimatta kuitenkin rento paikka, eikä sellainen ”pönötys” ravintola.

 • Reply
  NelliL
  7 heinäkuun, 2018 at 10:57 am

  En tiedä onko ennakkoluuloja, olen syönyt sirkkoja ja vaikka mitä. Allergiat ja tämä autoimmuunisairaus estää muutamien ruoka-aineiden syöntiä mutta se mitä en syö, en ollenkaan on kaikki sikaperäinen. Se ei ole ennakkoluuloa vaan uskonnollinen valinta.

  • Reply
   Annukka || Ikkunalla
   14 heinäkuun, 2018 at 12:06 pm

   Uskonto ja aatteet toki rajoittavat ruokailua tietyissä määrin. Onneksi nykyään yhä useampi ravintola entistä valveutuneempi erikoisruokavalioihin.

 • Reply
  Maiju
  9 heinäkuun, 2018 at 10:30 am

  Ihana hemmotteluhetki ja omaa aikaa itselle.

  • Reply
   Annukka || Ikkunalla
   14 heinäkuun, 2018 at 12:04 pm

   Jokainen meistä kaipaa välillä hemmottelua, oli se sitten ravintolavierailu tai kahvikuppi rauhassa. 🙂

Leave a Reply