Jouluiset Sodastream mocktailit

*Kaupallinen yhteistyö SodaStreamin kanssa

 

Mietin pitkään tälle postaukselle teemaa. Tiesin, että postaus tulee sijoittumaan tähän jouluun ja joulussa on niin monta eettistä teemaa, joita Sodastream haastoi pohtimaan. Joulu on vieläkin melkoinen kulutusjuhla, vaikka moni meistä onkin jo vaihtanut tavaralahjat ekologisempiin vaihtoehtoihin. Moni ei kaipaa lahjoja jouluun, ainoastaan onnellisia ja turvallisia hetkiä.

Valitettavan monessa kodissa alkoholi ottaa pääroolin joulun vietossa, ja pahimmassa tapauksessa lapset ottavat suurimmat iskut siitä vastaan. Yhtä kuin – blogin Jane kirjoitti, millä tavalla alkoholi kuuluu heidän perheen jouluun. Ja olen hänen kanssaan täysin samaa mieltä siitä, että lapsille tulee antaa pienestä pitäen esimerkkiä vastuullisesta alkoholin nautiskelusta. Se, että ottaa lasin viiniä ruuan kanssa juhla-aterialla, kuvastaa mielestäni juuri sitä mihin alkoholi on nautiskelujuomana tarkoitettu. Sen sijaan, jos tavallisina viikonloppuinakin meinaa mopo enemmän tai vähemmän keulia, kannattaa siinä tapauksessa viinipullon korkki pitää jouluna kiinni. Vaihtoehtoisesti esimerkiksi nämä mocktail-reseptit ovat erinomaisia joulujuomia.

 
sodastream_mocktail2
 

Merten muoviroska on yksi suurimmista ympäristöongelmistamme. Jos nykyinen tahti jatkuu, merissämme on vuonna 2050 enemmän muovia kuin kalaa. Kerran mereen jouduttuaan muovi ei häviä. Se jauhautuu mikroskooppisen pieniksi hiukkasiksi, mikromuoveiksi, ja kulkeutuu ravintoketjun kautta elimistöömme.*

 

Pääsin testaamaan SodaStreamin Crystal-hiilihapotuslaitetta. Minullahan oli jo ennestään sähköllä toimiva SodaStreamin hiilihapotuslaite, jossa oli muovipullo. Eihän laite itsessään juurikaan sitä sähköä kuluttanut, mutta haaveilin silti laitteesta, jonka sähkön kulutus olisi täydet nolla. Lisäksi olen pyrkinyt siirtymään kaikessa mahdollisessa pois muovitavaroista. SodaStreamin yhtenä isona missiona on vaikuttaa muovinkulutukseen heidän tuotteiden kautta. Sen sijaan, että ostettaisiin kuplavesi kaupasta, tehtäisiin se kotona, voi neljä henkinen perhe säästää jopa 600 muovipulloa vuodessa. Lasisen hiilihapotuspullon vuoksi juuri otinkin Crystal-laitteen käyttöön.

 

Kaikkien näiden moctailien yhtenä osana on ollut SodaStream tiivisteistä tehdyt juomat. Varsinkin jos tarkoituksena on tehdä useammalle juomia, on helpompaa kantaa yksi tiivistepullo kotiin kuin kantaa vaikka seitsemän litraa ginger alea. Vaivan lisäksi juuri luontoa säästyy. Moni saattaa ajatella, että jos nyt yksiin juhliin ostaa enemmän muovipulloja, ei se pelasta maapalloa. Totta, ettei ne 5 pulloa pelasta maapalloa, mutta jos vaikka vain jokainen suomalainen jättäisi ostamatta saman verran muovipulloja, tekisi se yli 27 miljoonaa pulloa vähemmän.

 
sodastream_mocktail3
 

Sodastream Red Gingerbell

 

Puolukka

Lime

SodaStream Classics Ginger Ale

Jäitä

Koristeeksi timjamia

 

Murskaa limeviipaleet lasin pohjalle. Lisää joukkoon jäisiä puolukoita ja sekoita ne limen joukkoon. Lisää paljon jäitä. Täytä lasi SodaStream Ginger Ale-juomalla.
Jos juoma kuitenkin kaipaa hieman terästystä, sopii tilkka viskiä tai tummaa rommia siihen.

 
sodastream_mocktail7
 

Yellow Christamas Beat

 

Itsetehty inkiväärisiirappi (resepti täällä)

Appelsiini

SodaStream Fruits Mango & Passionfruit

Kaneli

Jäitä

 

Sekoita inkiväärisiirappi, tuorepuristettu appelsiinimehu ja kaneli jäiden kanssa shakerissä. Lisää lasiin reilusti jäitä ja kaada juoma lasiin. Jatka SodaStream Fruits Passionfruit-Mango -kuplajuomalla. Sekoita kevyesti.

 
sodastream_mocktail
 

Sodastream Razzle Dazzle Christmas

 

Glögiä

SodaStream Fruits Vadelma

Rosmariini

Jäitä

 

Glögiä voi käyttää muutenkin joulujuomissa, kuin vain nauttimalla sitä kuumana. Lisää lasin pohjalle glögitiivistettä maun mukaan. Itse käytän Blossan alkoholitonta glögiä, jota laitan lasin pohjalle suunnilleen desin verran. Sen jälkeen täytetään lasi jäillä ja lisätään SodaStream vadelmajuoma. Koristellaan rosmariinilla. Juoma saa rosmariinista havuisen makuvivahteen.

 
sodastream_mocktail5
sodastream_mocktail4
 

Olen miettinyt paljon alkoholinkulutusta myös terveyden näkökulmasta. Itsestään selvää on, että liiallinen alkoholinkulutus on epäterveellistä niin fyysisesti, psyykkisesti kuin sosiaalisesti. Lähipiiristäni löytyy henkilöitä, joille alkoholin nauttiminen on päivittäistä. Vaikka sitä juodaankin (ainoastaan?) annos tai pari kerralla, koen itse päivittäisen alkoholin käytön epämiellyttävänä. Toki rakastan itsekin silloin tällöin nauttia lasillisen punaviiniä. Nautin sitä korkeintaan kerran viikossa, usein harvemminkin, en todellakaan päivittäin. Tykkään seurassa kuitenkin juoda muutakin kuin vain pelkkää vettä, eikä aina kotonakaan limut innosta. Usein olenkin maustanut kuplavetta erilaisilla hedelmillä tai marjoilla.

 

SodaStream on lanseerannut Fruit Drops -makuaromit, jotka helpottavat vesien maustamista. Enää kotoa ei tarvitse löytyä marjoja tai hedelmiä, vaan makuaromeilla joilla kevyesti maustaa kotona valmistettua kuplavettä. Kaikki Fruit Drops -makuvedet ovat sokerittomia, kalorittomia ja ne on valmistettu vain luonnollisista ainesosista. Puolikas teelusikallinen litraan hiilihapotettua vettä ei muuta pääsääntöisesti juoman pH-arvoa, eikä täten vahingoita hampaita kuten useat pullotetut juomat. Fruit Drops -makuvaihtoehtoja on kuusi: sitruuna-lime, mansikka, vadelma, appelsiini, persikka ja greippi.

 

Arvon blogin lukijoiden ja Instagram-seuraajien kesken yhden SodaStream Spirit-laitteen (arvo n. 70€) sekä yhden omavalintaisen Fruits Drops-makuaromin. Arvontaan voit osallistua kommentoimalla miten olet yrittänyt vähentää muovin kulutusta? Arvontaan osallistuu kaikki 7.1.2019 klo 20.00 mennessä tulleet kommentit. Voit käydä myös Instagramissa osallistumassa arvontaan.

 
sodastream_mocktail6
 

Rauhallista ja rentouttavaa joulua!

 

24 Comments

 • Reply
  MARJA-LIISA
  24 joulukuun, 2018 at 3:13 pm

  Katson, millaisissa pakkauksissa ostan ja jätän kaikki tarjotut muovipussit kauppaan.

 • Reply
  Iida
  24 joulukuun, 2018 at 3:37 pm

  Olen vähentänyt kosmetiikka purnukoiden ostamista ja siirtymistä muun muassa palashampoon käyttöön ja kaupassa pakkaamalla hedelmät paperipusseihin! 🙂 Mukana arvonnassa!

 • Reply
  Hanna Koooo
  24 joulukuun, 2018 at 4:11 pm

  Jättämällä muovikassit kauppaan. 🙂

 • Reply
  Nea
  24 joulukuun, 2018 at 7:24 pm

  Yritän muistaa ottaa kauppaan mukaan kestokassin ?

 • Reply
  SatuR
  24 joulukuun, 2018 at 8:44 pm

  Kestokasseja muovikassien sijaan. Mukaan kivaan arvontaan. Iloista vuodenvaihdetta sulle 🙂

 • Reply
  Mira / Blinger Shimmer -blogi
  24 joulukuun, 2018 at 9:32 pm

  En itse osta nykyisin oikeastaan koskaan muovipusseja vaan kuljetan aina mukana kangaskasseja (kyllä, monikossa :D), myös hedelmiä pakkaan ekokasseihin jos sellaisia on saatavilla – tässä pitää vielä jatkossa tsempata niin, että hankkii kestohedelmäpusseja 🙂

 • Reply
  Kukka
  25 joulukuun, 2018 at 12:36 am

  Muovin kulutukseni on aina ollut suhteellisen pientä: kestokassit ovat ”tuttua kauraa” ja muovin kulutus on vuosien myötä automaattisesti vähentynyt.

  Mutta varmaan tärkein juttu tällä hetkellä on oma hedelmäpussi, jos sattuu ostamaan isomman määrän hedelmiä kaupasta kerrallaan.

  Myöhäiset jouluntoivotukset ☺

 • Reply
  Kipa
  25 joulukuun, 2018 at 7:07 am

  Yritän vältellä yksittäin pakattuja tuotteita, sekä ostokset kestokassiin. Jos/kun muovia tulee niin mahdollisuuksien mukaan kierrätän. Oikein mukavaa joulunaikaa.

 • Reply
  liinakoo
  25 joulukuun, 2018 at 8:51 am

  Yritän ostaa kaupasta tuotteita, missä on vähemmän pakkausmuovia 🙂

 • Reply
  tt3
  25 joulukuun, 2018 at 10:01 am

  Käytän kestokassia ja kestohedelmäpussia.

 • Reply
  Minna
  25 joulukuun, 2018 at 11:12 am

  Käytän kaupassa kestokasseja hedelmille ja ostoksille ylipäänsä.

 • Reply
  Riiti
  25 joulukuun, 2018 at 1:05 pm

  Olen vaihtanut muovipussit kestokasseihin, monilapsisessa perheessä muovipussien määrä olisi aika iso. Olen valinnut hedelmäpusseiksi kaupassa bio-pussit.

 • Reply
  Susanna
  25 joulukuun, 2018 at 3:41 pm

  Käytän kangas kestopusseja kaupassa ja yritän ostaa kaupasta tuotteita missä on vähemmän pakkausmuovia.

 • Reply
  Suvi K
  25 joulukuun, 2018 at 6:53 pm

  En osta muovipusseja kaupoista. Muutenkin pyrin ostamaan muovisia tuotteita mahdollisimman vähän.

 • Reply
  JennaO
  25 joulukuun, 2018 at 11:25 pm

  Käytän aina kestokasseja kaupassa. En pakkaa muovipussiin kasveja ja hedelmiä, siinä säästyy muuten paljon muovia! Roskiksina hyödynnän esim vessapaperipussit 🙂

 • Reply
  Elise H.
  26 joulukuun, 2018 at 1:09 am

  Otan aina kestokassin mukaan kauppaan, enkä myöskään enää ole ostanut fleece-vaatteita 🙂

 • Reply
  Mari_Shopaholic
  26 joulukuun, 2018 at 10:41 am

  Tuo laite on kyllä tosi hyvä keksintö kaikin puolin! Kiitos resepteistä, juomat kuulosti herkulta. 🙂 Muovin kulutus on nykyään jatkuvasti mielessä ja siihen on alkanut kiinnittää paljon enemmän huomiota tuotteita valittaessa ja toki myös kierrätyksessä. Paljon on vielä matkaa, mutta pienin askelin.

 • Reply
  Terhi/Puikolta pudonnut
  26 joulukuun, 2018 at 12:10 pm

  Oon ommellut kestokassit kauppakasseiksi sekä verkkokassit hedelmäpusseiksi. Pakkauksissa oon pyrkinyt valitsemaan sellaisia tuotteita, jossa on vähiten pakkausmateriaaleja. Just ostettiin pikkusiskolle joululahjaksi sodastrem, ettei tarvitse raijata muovipulloja jatkuvasti kotiin 🙂

 • Reply
  anna s.
  26 joulukuun, 2018 at 1:18 pm

  Kestokassit on ollut käytössä jo kauan, lisäksi teen monesti ostopäätöksiä perustuen muovin määrään, esimerkiksi joitain keksipaketteja vältä ostamasta, kun ovat käärittynä moneen kertaan muovilla 🙂

 • Reply
  Isivuosi
  27 joulukuun, 2018 at 9:52 am

  Itse käytän kaupassa aina kestokassia ja käytän hedelmäpussit useamman kerran.
  Hienoa että mietit joulua myös ekologisesta näkökulmasta.

 • Reply
  Hanna
  27 joulukuun, 2018 at 1:09 pm

  Kestokassi, tarvittaessa ostan biohajoavan kassin kassalta. En osta mustassa muovissa olevia eineksiä. Ostan lihat isommassa pakkauksessa ja pakastan annoskokoisina sen sijaan että ostaisin monta 200g jauhelihaa esim.

 • Reply
  Jenna
  27 joulukuun, 2018 at 6:34 pm

  Kangaskassi kauppareissulle, kertakäyttömuovit minimiin ja ylipäätään kulutuksen vähentäminen.

 • Reply
  Kaura
  29 joulukuun, 2018 at 12:11 pm

  Katson hieman pakkauksia, ja pyrin pitämään oman kauppakassin mukana.

 • Reply
  hilkka
  6 tammikuun, 2019 at 8:01 am

  Muovipussien ostamista yritän välttää pitämällä aina oman kestokassin mukana 🙂

Leave a Reply