6 terveellistä evästä, jotka voi ottaa lentokoneeseen

 

Viikon päästä suuntaan kohti Madeiraa. Koska kyseessä on Finnairin lomalento, ateriat lennolla ovat lisämaksullisia. Lähes kuuden tunnin lentoa ei jaksa syömättä mitään, enkä ole innostunut maksamaan pienestä piirakkapalasta 14 euroa, joten omat eväät tulevat tarpeeseen.

En ole ainoastaan kerran tai kaksi saanut lentokoneruuasta vatsan sekaisin. Olen muutenkin herkkävatsainen ja normaalista poikkeavat ruokailutottumukset aiheuttavat todella helposti turvotusta ja vatsakipua. Lomalla ei kannatta liikaa miettiä ruuan terveellisyyttä, mutta jos vatsa on kipeä koko ajan, ei lomastakaan pysty nauttimaan täysillä. Kipeällä vatsalla pitkä lento tuntuu entistä pidemmältä.

 

Tiedätte varmaan ne lentokoneen ateriaboksien koot. Niihin ei kovin suurta annosta mahdu, ja todennäköisesti vaikka tilaisi kyseisen annoksen, pidemmälle lennolle pitäisi lisäksi ottaa mukaan vähän omia eväitä. Tuolla 14 eurolla saakin hankittua jo hyvät terveelliset eväät, kunhan vaan osaa valita sellaisia raaka-aineita, jotka saa turvatarkastuksesta läpi. Jos on epävarma saako jotain tuotetta ottaa mukaan, voi sen tarkistaa Finavian sivuilta.

 

Näitä pakkaan myös muutaman mukaan ruumaan menevään laukkuun, jotta niitä on myös kotimatkalle, sekä päiväretkille varaevääksi.

 
lentokone eväät5
 

6 TERVEELLISTÄ EVÄSTÄ LENTOKONEESEEN

 

1. Porkkanat

 

Kaupasta saa ostettua helposti naposteluporkkanoita, mutta niiden hinta on kyllä aika törkeä. Kilo tavallisia porkkanoita maksoi euron ja sellainen 250g pussi naposteluporkkanoita 2,5 euroa. Varsinkin Suomesta lähtiessä halvemmalla pääsee, kun on pilkkoo porkkanat kotona minigrip-pusseihin.

 

2. Marja-pähkinäsekoitus

 

Olen erityisesti tykästynyt Lidlista saataviin pikkupusseihin, joita on todella helppo kuljettaa mukana myös arjessa. (Näitä pakkaan myös muutaman mukaan ruumaan menevään laukkuun, jotta niitä on myös kotimatkalle, sekä päiväretkille varaevääksi.)

 

3. Lounassämpylä/patonki/leipä

Ruisleipä, jonka päällä on avokadoa, mozzarellaa ja rucolaa, ravitsee ja täyttää vatsan vähintäänkin yhtähyvin, jopa paremmin, kuin pieni lentokoneen ateria. Itse täytetty leipä ei sisällä juurikaan lisäaineita, kun lentokoneen aterioista usein löytyy useampikin lisäaine.

 

Mukaan lähtee aina retkilusikkahaarukka-yhdistelmä, jonka olen todennettu todella käteväksi myös ihan arjessa.

 
lentokone eväät
 

4. Proteiinijuoma jauhoista

 

Oma juomani sisältää Fastin banaanin makuista proteiinijauhoa. Se sisältää vain heraa, punaista banaanijauhetta, kalaharin suolaa ja steviaa. Arjessa pyrin välttelemään erilaisia makeutusaineita, vaikka ne olisivatkin luonnollisempia kuin teolliset, mutta en halua tehdä elämästä hankalaa, ja jos makeutusaineet helpottavat tilannetta, en stressaa niiden satunnaisesta käytöstä. Lisäksi laitan joukkoon Puhdistamo Kollageeni Sport-smoothiejauhetta. Kollageeni edistää ihon kosteustasapainoa ja lentokoneilma on aikamoinen kirous iholle. Ei ole epätavallista, että lennon jälkeen naamaa kiristää. Aamulennoille varsinkin lisään vielä vähän macaa joukkoon, jotta saan vähän lisäpotkua päivään. Näitä voi valmistaa myös useamman minigrip-pussiin, jolloin niitä on helppo nauttia usemmankin kerran pitkän lennon aikana.

 

5. Hedelmät

 

Kannattaa suosia kovempia hedelmiä, kuten esimerkiksi omenoita tai päärynöitä. Ne säilyvät parempina myös siellä käsimatkatavaroiden pohjalla.

 

6. Maissikakut

 

Maustamattomat maissikakut maistuvat mielestäni aika pahvilta ja monet maustetut puolestaan ovat hyvin teollisia ja maku tulee keinotekoisista aromeistä. Terveellisiksi niitä ei oikein millään voi sanoa. Friggsiltä onneksi löytyy terveellisiä maustettuja maissikakkuja, jotka sisältävät proteiinia sekä vitamiineja ja hivenaineita. Maku tulee niissä oikeista mausteista, kuten suolasta ja yrteistä.

 
lentokone eväät6
 

Lisäksi mukaan lähtee aina retkilusikkahaarukka-yhdistelmä, jonka olen todennettu todella käteväksi myös ihan arjessa, jos päivät on pitkiä ja välipaloja on ostettava kaupasta pitkin päivää. Vesipullot maksavat lentokentällä kohtuuttoman paljon ja otankin aina tyhjän pullon mukaan, jonka täytän sitten lentokentällä. Suomessa ei tarvitse pelätä veden laatua, ja sillä uskaltaa helposti täyttää pullon, mutta maailmalla kannattaa selvittää, että onko hanavesi juotavaa.

 

Monesti sanotaan, että hanavesi ei ole juomakelpoista, mutta paikalliset juovat sitä kuitenkin koko ajan. Taustalla voikin olla veden bakteerikanta, joka on niin erilainen kuin esim. Suomessa, jolloin vedestä todennäköisesti menee vatsa sekaisin. Minulla on ollut mukana myös täysin kuiva kivennäisvesipullo, mutta olen joutunut sen jättämään turvatarkastukseen. Samanlaista tilannetta ei ole koskaan käynyt juomapullon kanssa, joten jos haluaa pelata varman päälle, suosittelen ottamaan juomapullon mukaan.

 
lentokone eväät4
 

Onko teillä lennoilla omia eväitä mukana? Millaisia eväitä suositte?

13 Comments

 • Reply
  Katta /Arki(paska)ruokaa
  16 elokuun, 2018 at 6:42 am

  Tosi hyödyllinen juttu, kiitos! -Katta /Arki(paska)ruokaa

  • Reply
   Annukka || Ikkunalla
   27 elokuun, 2018 at 6:56 pm

   Mukava kuulla, että tästä postauksesta on hyötyä. 🙂

 • Reply
  Eve, Jetlaggies
  16 elokuun, 2018 at 11:42 am

  Hyvä havainto eväiden tarpeellisuudesta:)! Joissain maissa (esimerkiksi Aasiassa on hyvin tavallista) kaikki roudaavat omia ruokiaan lennolle. Siellä sitten toiset vetävät hampparia, toiset nuudelikeittojaan ja subejaan samassa sievässä rivissä. Ilmassa leijaileva haju voi tästä syystäkin olla lennoilla välillä aika jännä, kun kyse on sentään säilötystä lämpimästä ruuasta 😉 Hedelmät (kovat ja kovakuoriset, jotka eivät muhjaannu käsimatkatavaroissa) ja kentiltä ostetut smoothiet ovat olleet meidän mielestämme tosi käteviä. Samoin Suomesta lähdettäessä ihan tavalliset karjalanpiirakat. Me olemme roudanneet omia eväitä lähinnä moniruokarajoitteisen kasvissyöjän tarpeisiin, sillä koskaan ei voi tietää, miten täyttäviä rajoitusten vuoksi ovat lentokoneen omat kasvispöperöt, eikä kaikilta kentiltäkään löydy aina ruokavammaiselle kummoisia palanpainikkeita. Pähkinä-siemen-pussien kanssa kantsii olla varovainen. Otimme niitä mukaan Uuteen-Seelantiin, mutta sitten pähkinänälkä ei yllättänytkään koko pitkän matkan aikana. Viime tipassa muistimme heittää pussin roskiin ennen maahantulotarkastusta, jossa noita snackseja ei todellakaan olisi saanut olla mukana:D:D:D

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  16 elokuun, 2018 at 6:09 pm

  Eväsleivät teemme jos kotiin olisi jäämässä leipää ja päällisiä – joskus ne kyllä tulee syötyä jo lentokentällä, sillä kentälläkin ruoka tapaa olla hinnoissaan.
  Proteiinipatukoita on aina matkassa, joskus kun ateriaa joutuu yllättäen odottamaan pitkäänkin kun lennon lähtö viivästyy, bussi jää ruuhkaan tai milloin mistäkin syystä.

 • Reply
  sari/ matkalla lähelle tai kauas
  16 elokuun, 2018 at 9:07 pm

  Pitkillä lennoilla kyllä. Pähkinöitä, suklaata, hedelmiä. Harvoin on voileipiä tehty.

  • Reply
   Annukka || Ikkunalla
   27 elokuun, 2018 at 7:04 pm

   Pähkinät ovat siitä hyviä, että ne säilyvät, jos ei tulekaan niitä syötyä. Suklaan kanssa usein on ongelmana mulla, että se sulaa.

 • Reply
  Jenni
  17 elokuun, 2018 at 7:02 am

  Pieni naposteltava todellakin on hyvä juttu reissussa, lasten kanssa etenkin liputan omien eväiden perään kun se kiukkunälkä saattaa loikata ihan mistä vaan milloin vaan 😀 !

  • Reply
   Annukka || Ikkunalla
   27 elokuun, 2018 at 7:03 pm

   Kiukkunälkä saattaa iskee vähän isommillekin 😀

 • Reply
  Marjo
  17 elokuun, 2018 at 1:27 pm

  Joskus nappaan kentältä mukaan heldelmiä lennoille. Myös erilaiset leivät ja patongit ovat helppoja syödä lennolla.
  Olen allerginen pähköille ja manteleille joten miään valmissekoituksia en voi käyttää. Rusinoita tulee kyllä syöty
  ja ne toimivat myös välipalana.

  • Reply
   Annukka || Ikkunalla
   27 elokuun, 2018 at 7:02 pm

   Kentältä on hyvä ottaa mukaan hedelmiä. Useita hedelmiä saa kuitenkin vietyä turvatarkastuksen läpi, joten edullisemmalla pääsee, kun ostaa jo etukäteen hedelmät. Hedelmien kanssa pitää kuitenkin muistaa, että joihinkin maihin niiden tuominen on ankarasti kielletty, ja jos jää tullissa kiinni, saattaa napsahtaa ihan kivat sakot.

 • Reply
  Martta / Martan Matkassa
  17 elokuun, 2018 at 9:39 pm

  Minä luulin että Finskin pidemmillä matkoilla tarjotaan vielä ruokailu, mutta ei ilmeisesti. Itse otan usein mukaan jonkun valmiin kolmioleivän tai patongin eli ei mitään kovin terveellistä….

  • Reply
   Annukka || Ikkunalla
   27 elokuun, 2018 at 6:58 pm

   Mannerten välisillä reittilennoilla tarjotaan, mutta lomalennoilla kaikki ruuat ovat olleet mielestäni jo vuosia maksullisia. Mehua ja vettä saa ilmaiseksi, mutta niillä ei ihan kuuden tunnin lentoa jaksa.

 • Reply
  Nina
  17 elokuun, 2018 at 10:35 pm

  Itse otan usein myös omia eväitä mukaan koska inhoan lentokoneiden ja lentokenttien valikoimaa joka on vielä kaiken lisäksi ihan sairaan hintaista. Mieheni aina nauraa minulle kun pakkaan omat eväät. Onneksi nykyään saa kaupoista paljon terveellisiä proteiinipitoisia välipaloja 🙂

Leave a Reply